понеділок, 28 січня 2019 р.

Партійний комунікаційний кластер

Про шкільний кластер ми вже раніше розмовляли, тепер берімось за партійний. Дійсно, тут вибори Президента в розпалі, а ще ж за ними і парламентські, то партійна тематика актуальна? То давайте до неї і звернемось.

Знайомився з Українською галицькою партією. Чудовий сайт, правда? Ну все, що треба, є, скомпоновано сучасно, виглядає симпатично, я вже не кажу, що бачити серед активу партії не звичні (і набридлі) обличчя відомих політиків, а молодь - то вже само по собі приємно. Але виникло в мене одне робоче питання до партії і тут вже була нагода пересвідчитись, що і в ФБ партія презентована належним чином.

За повною назвою так: сторінками і групами. А за "УГП" так: сторінки і групи. Велике хазяйство, так же? Але на центральній, офіційній сторінці партії нема загального реєстру. Чи переліку. Або каталогу. Ну називайте яко хочете, а подивитись можна на щось подібне тут. Перше, про що має розповісти партійна територіальна сторінка, так це про партійні форуми, що є на цій території. Так, їх можна знайти і пошуком, але ж це незручно і може буди неоднозначним (повна чи скорочена назва, порядок слів, різні співпадіння тощо). І потім, це ж реноме, авторитет, імідж партії.

Але повернімося до мого питання, я ж пішов на сторінку, що його поставити. І не зміг. Але то вже інше питання, бо зараз ми підходимо до винесеного в заголовок: яким би мав бути комунікаційний кластер партії? А за приклад беремо УГП - щоб виглядало конкретно.

1. Кадрова матриця


Радянські люди знали точно: кадри вирішують все. Я нещодавно формував читанку для одного навчального курсу і дізнавсь принагідно, що і християнські демократи так само в центр всіх питань ставлять людину. Ну, різниця, сказати чесно, є, але вона виявляється тільки при уважному розгляді цієї подібності. Радянський кадр був чудовий, як виконував вказівки вождя, а християнський демократ від Христа чи свого пастиря жодних конкретних політичних настанов не має, повна свобода в реалізації християнських цінностей так, як людина (кадр) це відчув, зрозумів і взяв на себе відповідальність за якісь дії. Чи бездіяльність.

Так от, кадри. В нас є чудова можливість за допомоги сайту (!) дізнатись, що УГП має кілька обласних і міських організацій. І там є лідери. Крім того, УГП має експертні групи. Там так само є керівники чи координатори. Виходить матриця, проблемно-територіальна, кадрова і інфраструктурна. Абсолютно зрозуміла річ для сучасної партії а УГП, як ми пересвідчились, сучасна і більше того: орієнтована саме на молодь, майбутнє нашої країни.

То що в нас в тій матриці?

Територіальні організації презентують Любомир Романчук (Франківськ), Олег Вітівіцький (Тернопіль), Іван Щурко (Львів)

А от експертні групи - Галина Васильченко (економіка), ? (освіта), Мирослав Брегман (медицина), ? (врядування).

З експертними групами маленький затик. Пошук на сайті керівників (вони не входять до проводу партії) нічого не дав. А як просто "експертні групи", то згадані крім економіки (див. вище) ще освіта, медицина і врядування.

Втім, ще згадані в текстах Володимир Половський (освіта), Ігор Заставний, (медицина), Ростислав Терлецький (ЖКГ). Мабуть то не зайві люди в цьому обговоренні?

А власне керівництво партії? Воно ж не може бути осторонь. Голова і заступник: Роман Лозинський і Тарас Чолій. А також Богдан Панкевич і Орест Друль. Є ще міські організації, але я їх поки що не взяв до розгляду, щоб не ускладнювати сприйняття самої ідеї.

То оці люди, що ми про них дізнались на сайті, вони і мають вирішувати питання з кластером. Як саме? Може так:

2. Дорожня карта


Так, підготовчі заходи завершено, уявлення про стан справ з партійною інфраструктурою складено, маємо переходити до планування подальшого руху? Ну так, в чернетковому варіанті, для початку обговорення в тій нашій кадровій матриці.

2.1 Визначити в проводі партії людину, відповідальну за інформаційну інфраструктуру (ІІ). Моя пропозиція: пані Ірина Яремчук

2.2 Затвердити загальну схему розвитку ІІ територіальної партійної організації, базовану на таких принципах:

А. Загальна структура інформаційного кластеру територіальної організації має включати офіційний сайт, ФБ-сторінку і проблемні групи.

Б. Сайт має містити основну інформацію про організацію: провід, документи, події.

В. Сторінка має містити:

   - перелік проблемних груп територіальної організації; 

   - реєстр сторінок партійних організацій, що працюють на цій території;
  
   - подавати інформацію про основні поточні події в організації.

   Режим роботи сторінки - без премодерації.

Г. Проблемні групи формуються членами партійних експертних груп, делегованими територіальною організацією для роботи на цьому напрямку. Режим роботи: загальнодоступні, без премодерації.

Д. ...

2.3 Рекомендувати територіальним організаціям визначити у своєму проводі або активі людей, відповідальних за ІІ.

2.4 Визначити пілотними ... територіальну організацію (пропозиція - Тернопільську) і ... експертну групу (пропозиція - економіка). Керівникам пілотних підрозділів протягом першого кварталу 2019р. організувати обговорити питання розвитку ІІ і скласти програму дії на цьому напрямку в 2019 році.

2.5 ...

Ви, мабуть, вже зрозуміли, чому всі згадані персоналії позначені посиланнями на їх ФБ-акаунти? Так, вони всі запрошені до обговорення. Де? А от чудовий майданчик, цілком пасує до такого заходу. Але є і запасний варіант. Ну про всяк випадок.

Хоч найкраще було б запровадити нову групу з назвою "УГП. Організаційний розвиток". Бо ІІ - це тільки одне, хоч і важливе, питання організації партійної роботи. Цю тему треба було б підтримати. Але про це вже, мабуть, іншим разом.






Немає коментарів:

Дописати коментар