вівторок, 29 серпня 2017 р.

Проект "Луцьк-2"

Назва публікації нагадує про військовий корабель - і то не дарма. Але мова піде про мирні справи. Може вірніше було б казати про Луцьк.Соціалізм, але нехай буде просто Луцьк. Але до справи.

Розмовляли з Іллею Токаренко в приваті про розвиток інформаційних каналів громадянського суспільства, потім перейшли до групи, згадали дотичні речі, ну і постало питання про модератора згаданої групи. Здається, просте? Ні, не думаю, бо маю тут певний досвід.

Луцьк-1


Як з'явився Луцьк.Соціалізм? Та дуже просто. Ми розмовляли про соціалізм і розвиток партійної інформаційної інфраструктури з лучанами (як от зараз з паном Іллею) і я для практичної ілюстрації тих питань хутко створив цю групу. Думав, що роблю це у якості тимчасового адміну, бо мав надію, що форум скоро знайде для себе постійного хазяїна. Не так сталося, як гадалося. Не будемо заглиблюватись, чому саме, просто зараз зробимо другу спробу. 

Але спочатку підготуємось.

Луцьк інформаційний (або фейсбучний)


Ну дійсно, є ЗМІ, але ж на них ніхто не хоче зважати, коли згадують справи інформаційні. Через те, що ті ЗМІ брехливі. Це як сказати просто. І все більше люди звертаються по інформацію до Фейсбуку. І ту інформацію не тільки одержують в зручний для себе спосіб, а ще й обговорюють - це дуже важливий момент.

В Луцьку форумів аж п'ять (є ще Барахолка, але її я не розглядаю). Далі показано, скільки учасників на форумі - і це точно, як і те, хто на форумі модератор. А приблизно: скільки постів і які реакції в середньому. Зрозуміло, що полічити це точно дуже важко, та і не треба. Ми хочемо дати тільки загальне уявлення про інтенсивність діалогу. Тож мої власні враження про те, що ці форуми характеризується наведеними цифрами, можна перевірити і здобути власне уявлення про це питання. Отже:
2. Луцьк  7 390 10\год 1лайк 0комент
Крім тих, що модерують "Луцьк європейський", ще Інна Богачук

3. Наш Луцьк 19 482 5\год 1лайк 1комент
Lavrenyuk Sergij, Світлана Сасюк, Ірина Юзва, Natali Petrenko, Olena Pianykh

4. Луцьк то є Луцьк 14 716 5\год 1 лайк 0комент
Андрій Білан, Володимир Пшибельський, Віка Білан, Oksana Bilan, Dima Black

5. Луцьк ІНФО 6 524 5\год 1лайк 0комент
Іра Дирда, Вікторія Прокоп'юк

Так чи потрібен місту ще один форум, ну от цього разу саме соціалістичний? Може достатньо вже тих п'ятьох? Вони, як можна побачити, досить людні, хоч і пасивні. Повідомлення рясно йдуть кожної години, але народ не позначає їх як приємні чи корисні, тим більше, нічого не відповідає. А має? Мабуть, у загальному форумі ні? Не знаю, то питання до модераторів, ми до них ще звернемось. Бо в нас ж є клопіт. 

То де шукати в Луцьку модератора?


Так на форумах же, вони для цього і створені. Як є питання - звертайся. І маємо його зараз сформулювати.

Форуму "Луцьк.Соціалізм" потрібен модератор.
https://www.facebook.com/groups/socluck/?ref=ts&fref=ts
Можна не соціаліст. Можна без досвіду. Важливий тільки інтерес і бажання.

Коротко і конкретно? Ну, побачимо, як спрацює.

Спеціальна пропозиція для модераторів


Стривайте, а чого йти на форум, коли в нас у Луцьку є два десятка готових модераторів (17 чоловік)? Чому б не звернутись до них?

Дійсно, по-перше, дехто з них вже зараз веде два форуми (а може й більше) А по-друге, як їх на кожному форумі ціла команда, то чому б не запропонувати їй взяти на себе ще один - так само командно як схочуть? То і пропоную. Звісно, принагідно запрошую долучитись до професійного форуму (може поговорити про цю пропозицію, щось з'ясувати), але і подумати про соціалізм. Чи подбати. Ну це ж не важко для того, хто вже засвоїв якісь прийоми роботи з форумом. Здається, що так, а чи так насправді - маємо побачити.

Але що спочатку - модератори чи форуми? Ну ми ж розуміємо, як людина вже має досвід роботи, то це ж краще, ніж новачок? То маємо почати з модераторів. Але вони можуть і загалом не відповісти. Таке буває.

Ну так, на жаль, і сталося. Модератори здебільшого у контакті не відмовили, але не пропозицію не зголосились. Та і розмови фактично не відбулось з жодним з тих сімнадцяти. До нової групи вони теж не долучились. Такий от суцільний ігнор.

Доводиться включати план Б? Так, рушаємо зі своєю об'явою до тих форумів.


І що нам відповіли у форумах?




3. Сюди мене не допустили. Форум відкритий. Але не для всіх.



Тепер за день-два подивимось, як відреагують лучани. Як порахувати тих членів (вже чотирьох) форумів, то дуже багато. Не може бути, щоб серед них не було чи то соціалістів, що хочуть навчитись бути модераторами. Чи то модераторів, що цікавляться соціалізмом. Ну побачимо.

Побачили: нема.

Підсумки


Звісно, як проект завершено, то треба підсумувати результати і зробити висновки. А на їх основі - пропозиції.

1. Друга спроба знайти для форуму Луцьк.Соціалізм виявилась теж невдалою. Ані модератори наявних форумів, ані пересічні учасники Фейсбук-спільноти інтересу до питання не виявили. Жодного. Намагання досягти результату, так би мовити, "знизу", на приватній ініціативі, ентузіазмі громадян, що може є симпатиками соціалізму - цей шлях не працює. Тоді треба заходити "зверху", організовано? (Обговорювати, чи варто взагалі мати у Луцьку форум соціалістів, ми ж не будемо?)

2. А як би це могло виглядати, ну от організовано? Звісно, рішенням якогось партійного органу "Про роботу в соцмережах". І там, зокрема, приблизно, без остаточного формулювання, треба було б сказати про таке:

2.1 Всім активістам, членам партійних органів рекомендовано:

   а) мати акаунт Фейсбук чи персональну сторінку;

   б) регулярно звітувати в форумах про поточний стан роботи на закріпленому напрямку;

   в) ставити перед учасниками форумів конкретні запитання щодо альтернативних шляхів розвитку ситуації, оцінки проектів організаційних чи політичних документів, пропозицій щодо тих чи інших питань життя партії.

2.2 Всім членам партії рекомендовано:

   а) брати участь у роботі територіальних форумів (обов'язково) і проблемних - на вибір, згідно з профілем освіти і досвідом роботи;

   б) підвищувати власний рівень загальнополітичних і фахових знань, докладати зусиль для підвищення рівня дискусій у партійних форумах, їх зосередженості на ефективній адаптації загальних принципів соціалізму в конкретних умовах української ситуації.

2.3 Органам:

   а) регулярно і неухильно ставити на свої сайти звіти про підготовку і проведення засідань, проекти документів, пропозиції щодо важливих питань життя партії (проблемні статті членів органу згідно з закріпленими напрямками роботи);

   б) ініціювати обговорення матеріалів сайтів в форумах - територіальних і проблемних (відповідальні - керівники територіальних органів, керівники напрямків);

   в) підводити підсумки обговорень.

То що, обговоримо? Як хто не знає, соціалістичних форумів в нас багато. Вони не надто активні, але ж то питання часу? І зусиль - організованих і кваліфікованих.




Немає коментарів:

Дописати коментар