середу, 19 вересня 2018 р.

Соцмережі для пенсіонерів

Це я побачив на сайті Всеукраїнської асоціації пенсіонерів. Невеличка така симпатична підбірочка.

Але з головного меню на цей самий рядок Самоосвіта сайт не пуска. Тільки в пошуці на "соцмережі". Це невеличка вада, але вона призводить до того, що більшість відвідувачів цю підбірку, мабуть, не побачить взагалі, бо не буде шукати. Вона ж, за задумом, має бути на видноті, на чільному місці. Тоді будуть помічати і читати. А що, не читають? Як подивитись на кількість коментів, то враження, що не читають. Сторінка на Фейсбуці ситуацію не міняє, надто вже вона незвичайна за режимом наповнення (от перегляньте), але про соцмережі там не йдеться. Ні, там можна знайти все що завгодно, але так от як на сайті у вигляді компактної настанови чи рекомендації - такого нема. Та і не може бути, мабуть, бо це за своїм сенсом інформація саме для сайту.

Але вже як ми ту підбірку побачили, то спробуємо її перечитати, а потім про зміст інформації поговорити. Бо як питання видається важливим, то його треба якось просувати, розвивати? Спробуємо.

Підбірочка містить п'ять тем. Взаємопов'язаних і поданих в пакеті цілком логічно. Більшість інформації актуальна і може бути корисною, втім, як здається, специфика саме літньої аудиторії не врахована. Передовсім в головному: для чого літній людині соцмережа? Ну як для чого? Для всього! Це відповідь традиційна і актуальна для активних молодих користувачів, а для пенсіонерів? Чи їм так вже потрібен плеєр? Чи вони обирають платформу виходячи з її функціонального багатства? Ну і так далі.

А хто має відвповісти? Я б сказав так: фахівці-психологи, ІТшники і самі пенсіонери. Вони ж можуть і мають сказати тут своє слово?

То було перше, скажімо так, значною мірою технічне питання. Відповісти на нього важкувато, але цілком можливо. А от друге, філософського рівня: чи потрібні національні клони на заміну ВКонтакті чи і просто так, самі по собі? Тут відповідь можна і не одержати, є смаки і різні вектори зацікавленості, спільної точки зору можна не знайти в принципі.

Дійсно, Фейсбук українізований на всі сто, зрозуміло, хелп російською доповнює картину, то чи варто вправлятись? Ні, розробникам, що переслідують свої цілі і інтереси, ми радити щось не можемо, а пенсіонерам?


1 коментар:

  1. Если пенсионеры подсаживаются на телефильмы из разряда телесериалов, то они не смогут оторваться от канала Украина, где начиная с 14.30 идут сериалы.

    ВідповістиВидалити