середу, 21 листопада 2018 р.

Наш кластер: Маріуполь, Херсон, Одеса

Дозвольте презентувати спільний проект трьох міських (чи обласних) Наших спільнот, що має на меті запровадження трьох інформаційних кластерів в тих самих містах (і областях).

Що таке кластер і навіщо він потрібен? Ну, кластер - це просто, от приклад. А про те, навіщо він потрібен, можна прочитати в Інформаційній політиці Наших. Ні, документ ще не затверджений як загальний, кожна міська організація має можливість зробити це самостійно. А спільнота - просто брати за основу своєї роботи. Без рішення керівного органу. За власною ініціативою, волонтерським чином.

Ну і тепер про деталі.

1. Структура


З чого має складатись кластер? Дуже просто: сайт, сторінка і форуми. Більше не треба, менше не можна.

Ні, а що ще може бути? Телеканал. РадіоФМ. Газета. Журнал. Листівки. Кіностудія. Вуличний театр чи агітаційна шоу-група.

2. Сайт


З цього, звісно, починається система, як казати про вагу. Але як казати про послідовність запровадження, то, мабуть, в останню чергу. Ну за принципом: спочатку те, що простіше і легше зробити, а вже на закуску...

Що має бути на сайті. знають всі: документи - програмні і поточні, склад керівних органів, проблемні статті чи повідомлення про важливі події. Підкреслимо, саме сайт є найбільш зручним і надійним засобом зберігання такої інформації. Її дублювання (або згадування через посилання) на сторінці чи у групах є тільки допоміжним засобом поширення, основна інформаційна база - це сайт.

3. Форуми


Освіта. Медицина. ЖКГ. Тут обговорюються проблеми міста в цих галузях. Не так, що "все погано", а так, "що маємо зробити в своєму місті (області) сьогодні, завтра, післязавтра".

Але і загальний же форум потрібен? Ну звісно, тут буде йтись про загальні проблеми. Ну, наприклад, про війну. Або зовнішню політику загалом. Навряд для таких тем потрібен місцевий форум. Але як хтось його запустить, то нехай буде. 

Втім, загальний форум у будь-якому разі потрібен і запуск проблемних є не альтернативою, а розвитком. Бо розмова стає більш предметною, коли коло учасників формується з урахуванням теми. У будь-якому разі всі Наші цього міста обов'язково захочуть бути у загальному, а вже по темах - то що кому ближче.

4. Сторінка


Офіційна? Це як запроваджена керівним органом, який з цього питання прийняв відповідне рішення. 

Але може бути і неофіційна - це жодним чином не впливає на її побудову і подальшу роботу. Тут має бути перелік всіх форумів і, звісно, посилання на сайт. А також інші загальні відомості. Які? Життя підкаже кожній сторінці її оптимальну структуру і наповнення. 

Це інформаційний місточок, тут завжди можна знайти важливі повідомлення, що потім можуть повторитись в форумах вже для обговорення. І тут є загальна картина кластера: як представлені Наші в Мережі на цій території.

Сторінка менш зручна для дискусій, ніж форум. Але вона краще доступна для пошуку саме за назвою Наші і місцем розташування.

5. Кадри


Всі знають, що саме кадри вирішують успіх будь-якого діла. Тут нам для реалізації проекту потрібні дві категорії працівників (звісно, волонтерів):
  • керівник проекту (головний редактор, прес-менеджер, референт з інформаційної роботи - назва не критична);
  • модератори - один або кілька на форум.
Зрозуміло, що модератори, а надто керівник проекту мають бути фахівцями, підготовленими з питань інформаційної роботи. Може журналісти. Може програмісти. Так же? Ні, не так.

І модератори, і керівник проекту мають бути людьми освіченими і налаштованими на те, щоб навчатись. Решта дуже і дуже просто. Ви ж всі постите в Фейсбуці безо всякої підготовки, якось навчились? Ну то и розгортання кластеру не становить жодної великої проблеми для людини, що таки налаштована це зробити. Перевіримо?

А тепер повернімось до того, що учасників запрошено трое. Вони різні, можна повернутись до переліку Наших спільнот, що його було згадано з самого початку, подивитись уважніше і помітити, що ці спільноти дуже різні. А як зайти на форуми, то і там можна знайти важливі, значущі відмінності. Я не буду на них зупинятись, але для того, щоб за місяць мати хоч один кластер, маємо врахувати, що деякі спільноти з цим завданням не впораються. Тому три, з поправкою на те, що до фінішу дійдуть не всі.

А як додасться хтось з власної ініціативи? Ну, скажімо, Харків чи Дніпро? Так і чудово, але то буде бонус.






Немає коментарів:

Дописати коментар