понеділок, 22 червня 2020 р.

Решетилівський Фейсбук-кластер

Решетилівка - це райцентр Полтавської області. Невеличкий, можна сказати типовий собі райцентр (9 тисяч жителів, а в районі 26; ну це зараз).

Але там аж чотири форуми загального характеру. Цікаво? А то, ну вирушаємо у подорож.

Так, це місцева газета. Ні, не районна а шкільна. Гімназійна, як бути точними. І вона, звісно, намагається працювати з усіма чотирма згаданими форумами. Що можна відразу побачити, глянувши на головну сторінку сайту. Натискайте, побачите згаданий кластер. Формальні відомості про його складові такі (у порядку реєстрації):

Решетилівка


8.11.2010 Владислав Любченко 4.708

Без опису

Решетилівщина Інфо



Опис

Спільнота про Решетилівщину, для решетилян і задля решетилян. Дізнавайся новини Решетилівщини та про здобутки наших земляків першим!

Обговорюй теми, що цікавлять, піднімай гострі запитання. 

І основне - будьмо взаємоввічливими: нецензурні вислови, необгрунтована критика, образи і т.д - виключення з групи. 

В групі діє предмодерація. Дописи, що жодним чином не стосуються життя Решетилівщини - видаляються. Дописи з конфіденційністю "Тільки для друзів" і які не бачить адміністратор - видаляються.

Решетилівка і світ



Опис

Ця група – ТЕРИТОРІЯ ВОЛІ І ГІДНОСТІ. 

Створена для СПРАВЖНІХ патріотів, для об'єктивних людей будь якого віку, які хочуть і можуть відкрито висловлювати свої думки, аргументувати їх, без БЕЗ УПЕРЕДЖЕНОСТІ, ВОРОЖНЕЧІ, НЕНАВИСТІ, АГРЕСІЇ обговорювати будь які новини, ідеї та події в житті Решетилівської громади, району, області, країни, світу.

Решетилівський кластер


Чи утворюють ці чотири групи кластер, тобто якусь інформаційну систему? Подібну до районної газети, що була в районі за радянських часів. Формально, звісно, це так. А по суті?

Стривайте, а навіщо це треба? Я не знаю. Ну як, певні думки з цього приводу, звісно, є, але цікаво ж спочатку почути модераторів. Вони створили ці групи (хтось, як бачимо, не дав опису). Для чого? Яка їхня мета і чи ця мета потребує партнерства модераторів Решетилівки, спільної роботи? Чи, може, вони вважають себе конкурентами, що виборюють собі місце під сонцем на обмеженому інформаційному ринку району?

Але там, де опису нема, то можна думати, що завгодно. Може, просто людина бавиться, хоче повчитись працювати з засобами Фейсбук. Але ж там, де опис є йдеться про громаду, спілкування, розвиток - отже загальна ідея є. Дійсно, чи може існувати сучасна громада без власної інформаційної системи?

Але як згадати районку, то з чого вона складалась? Новини, політика, виробництво, культура і освіта, а на закуску гумореска. Ну і город, рибалка, квіти, вишиванки - для дозвілля. А в сенсі виробництва? Папір + типографія + журналісти. Фейсбук папір і типографію відмінив. А журналістів?

Філософія? Без сумніву. Прості відповіді тут не згодяться, треба і подумати і сформулювати. Для себе і для громади.

І повернімося тепер до початку нашої розмови: а як має бути сформований зв'язок шкільної газети з цим кластером? Чи є він, чи його нема, формально, неформально...

Далі буде? Ні, вже є.



Немає коментарів:

Дописати коментар