пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

Полтава

Була нагода познайомитись з форумами Полтави. Ну, загального такого характеру, на якусь там екзотику не будемо зважати. Постало вічне питання: чим вони відрізняються? І тепер воно може мати ще одну відповідь. Ні, я формулювати не буду, просто запрошую подивитись, познайомитись і щось собі зауважити з того досвіду полтавчан. 

Зрозуміло, модераторів цих форумів запрошено особисто, деякі з них мої Фейсбук-друзі, хтось долучивсь і до форуму модераторів, але можна ще раз пересвідчитись, що люди різні. Як і їх форуми. Отже, рушаємо.

Полтава6


Ні, за назвою то просто Полтава, але в ній 5,9 тисяч учасників. Посилання, як може хто не помітив, в назві розділу. Модератори Владислав Любченко і Юля Климова.

Опис: Про новини з життя м. Полтава і області

Премодерація? Ні, вільний доступ.

(Україна)


17,7 тисяч в форумі. Модератори Тарас Токарь і Андрій Шкодин. Опис виглядає так (ще зверніть увагу на текст Інтернет-адреси): 

Група, в якій об'єднуються мешканці міста Полтава.
Або не мешканці, але люди, що люблять місто Полтава.
Або люди, що цікавляться розвитком міста Полтава.
Або ви просто маєте чи мали відношення до Полтави.

Премодерація? Ні, вільний доступ.

УА


2,2 тисячі людей, модерує Вікторія Васюк, а опис виглядає так:


Тут ще і правила, ну, можна піти подивитись...

Премодерація? Так.

Полтава8


8 тисяч учасників. Модератор Макс Ш. Лаконічний опис: Група міста Полтава

Премодерація? Ні, вільно. Хоч в цей форум не всіх пускають. Не відразу.

Духовна столиця


6 тисяч учасників. Модератор Олександр Розум. Опис такий (цитовано копіпастом):

Група тих ,кому дорогий для серця Полтавський край ,красуня Полтава,їх історія , культура та самобутність, людей , яких пов"язують з Полтавщиною особисте життя ,навчання, праця чи інши життєви обставини, хто безмежно любить цю Боголюбиму землю...

Премодерації нема, вільний доступ.

Резюме, а може пропозиція


Як узагальнити враження, то вони виглядають як двоглава конструкція з таких половин: спеціалізація і діалог. Хоч як придивитись уважно, то це можна вважати і одним питанням, але з двох частин. Чи двома обличчями однієї проблеми. Ну, давайте розбиратись. На конкретних прикладах, що їх подає славна духовна столиця.

Я відчув подих Полтави історичної, Полтави політичної, Полтави житлово-комунальної. А існує ж ще освітянська, учнівська, медична Полтава, бізнесова, агрономічна тощо. Тобто спеціалізація форуму має ну увазі меншу чисельність учасників, але вищій рівень обізнаності і зацікавленості.

А діалог? Хіба не від зацікавленості залежить? З урахуванням освіти і досвіду - фахового і життєвого. Тоді у великому і широкому тематично форумі діалог слабкий, нефаховий, а в форумі, скажімо, освітян чи комунальників він більш ефективний. Ну, може й так. Це ж поки що гіпотеза.

А резюме, що є водночас і пропозицією? А ви не помітили? Знов посилання на назві розділу, долучайтесь, поговоримо про проблеми розвитку полтавських форумів. Розвиток - це життя, як у вас сьогодні і завтра все без змін, без розвитку, то це ж неправильно. То що мали б чи могли б полтавські модератори завтра зробити по-новому?

Зрозуміло, що всі полтавські модератори одержать персональні запрошення. Серед них, як я вже казав, в мене є і Фейсбук-друзі. Але я думаю, що досвід Полтави абсолютно не є якимось унікальним, то будь-хто з будь-якого нашого міста чи містечка може скористатись. Подивитись уважно, подумати і сказати своє слово на семінарі. А може промовчати, але щось зробити. Наприклад, запустити, нарешті, власний форум, про який раніше думав, але якось не наважувався. Або, як вже той форум є, то підкоригувати концепцію. І подякувати разом зі мною полтавчанам, бо ж на їх досвіді ми чогось навчились. У розподілено-дистанційному режимі, круто...

Немає коментарів:

Дописати коментар