неділю, 8 січня 2017 р.

У гостини на Поділля

Почали розмову про форуми, що присвячені електронній демократії і відтак з'явилась нагода познайомитись з роботою Подільською агенції регіонального розвитку і Лабораторією тої агенції (а може й самостійною організацією). Враження надто різнобарвні, зібрати їх докупи і зробити якісь висновки дуже важко, тому я спочатку хотів цього і не робити: нічого не узагальнювати, а обмежитись простими "шляховими" нотатками. Тим більше, що є сумніви в тому, що цей текст буде комусь настільки цікавим, щоб обговорювати. Але ж поділитись враженнями треба? Отож. Втім, наступного дня глянув на те, що написав, і рішення стосовно висновків змінив.

Втім, нотатки і є нотатки, перше спостереження таке: оскільки Вінниця - це тільки частина Поділля, то треба розрізняти Хмельницький офіс реформ (і відповідну Агенцію) і Вінницьку агенцію, саме ту, про яку йдеться надалі.


1. Ігор Аронов

Ось що я завдяки Агенції дізнався про цього подільського культурного діяча: http://pard.org.ua/gor_aronov_na_polsko-ukranskj_diskusjnj_platform.html

І написав там на сторінці таке:

А тези? Чи щось подібне.
Ну цікаво ж зрозуміти, про що йдеться. Це як анонс. А вже можна подумати і про підсумки, звіт. В пана Ігоря ж є якийсь сайт, блог, щось інформаційне.

До речі, там згадана Польсько-українська дискусійна платформа, я щось подібне зустрічав у Франківську, питав тамтешніх активістів, чому вони не представлені і Інтернеті, обмежуються дискусіями в реалі? Ну так чомусь... І у Вінниці картина та сама, без змін. Але, нагадаю, ми маємо справу з установою, що опікується саме е-демократією. То що простіше і органічніше за дискусію в електронному форматі?

А наступного дня побачив на тій сторінці таке (без форматування):

0 Коментарів
pard.org.ua
Вадим Петриченко
 Рекомендувати
 Поділитися
Сортувати за найкращими
Аватар
А тези? Чи щось подібне.
Ну цікаво ж зрозуміти, про що йдеться. Це як анонс. А вже і як підсумки, звіт. В пана Ігоря ж є якийсь сайт, блог, щось інформаційне.

Залиште перший коментар.

Ну і я коментувати не буду.

2. Єксперти


У вас показує? У мене не схотіло. Не дізнавсь, що там було. Може з часом налагодять? До речі, контактна сторінка Агенції теж не працює.

Хоча як є бажання познайомитись докладніше, то певні можливості для цього є. Одна, друга, третя. Слова, слова... А посилання? Інформаційні бази, звіти, документи, нарешті може і програмне забезпечення. Що Агенція продукує? Інтерв'ю? 9 хвилин, 22, 16 (тут, може, і не зовсім за темою). Це результат?

3. Круглий стіл

От чудове повідомлення, як казати про рівень роботи журналіста: все зрозуміло, нічого зайвого, вся важлива інформація про подію донесена. І фотки. Спасибі.

Але то стосовно журналістського рівня, а як казати про е-демократію (чи е-урядування? давайте надалі казати про е-у+е-д), то де виступи учасників, де дискусія, де рішення - тексти, голос реальних людей і реальних проблем чи траєкторії їх вирішення? Ну це ж все десь є? Поглянемо на сайт Агенції, може там?


А сама подія? Обговорення? Ні, нема. Але про Стратегію є ось яке повідомлення. Ну зрозуміло, працівники ОДА розробили документ, це їх робота, а де Агенція? Що робила Агенція? Я не зрозумів. І не побачив громадян, що є членами тої громадської організації і робили ту роботу, яку я не побачив.

4. Жмеринка

Це ще одне повідомлення електронної преси. Ну вже схема нам знайома: журналіст працює, е-демократії не видно. І зрештою ці люди виглядають статистами. Не а'кторами демократичного процесу вироблення ефективного рішення, важливого для громади. Ми ж бачили відео з різних форумів, от Фукуяма нещодавно був у нас, там збирались люди, слухали, ставили запитання - у них був геть інший вигляд. А тут же круглий стіл, вони мають промовляти, сперечатись. Ні, це звичайна нарада в райадміністрації. І з такого питання, що учасників якось не обходить. Так, вони прийшли, сидять, слухають - пішли додому. Електронних слідів проведення того круглого столу не лишилось.

5. Семінари

Про це дізнались з повідомлення на сайті. Питань нема, справа чудова, потрібна і важлива. Але де власне оте "е". Адже і підготовка семінару, і його проведення, і посттренінгова підтримка - все це мало б залишити саме електронні сліди? Програми, презентації, якісь робочі матеріали. Ні, я не знайшов.

Головне тут ось в чому: навчальні заходи мають відкрити певні шляхи, допомогти зробити якісь перші кроки. А що ж там сьогодні в тих шести містах, де проведено семінари? Те, про що говорили на семінарі, воно має продовження, воно пустило коріння? Там є форуми для обговорення стану справ щодо впровадження віднайдених на семінарі рішень? Форуми може територіальні, може професійні (бібліотекарі, вчителі, підприємці), може за участі депутатів місцевих чи районних рад, а може керівників підрозділів виконкомів? Може складено програми подальшого навчання, вже дистанційного, всі ж можливості є, чи буде той навчальний рух розвиватись і надалі?

6. Висновки

Вони адресовані:

  • працівникам Агенції; маю надію, що побачивши свою роботу моїми очима вони надалі зможуть працювати більш ефективно;
  • айтішникам і активістам, що цікавляться е-у+е-д; вивчати чужий досвід завжди корисно;
  • миколаївцям; може і ми якось в цьому напрямку зрушимо, скориставшись досвідом Вінниці? 
6.1 Підхід до вирішення питань е-у+е-д міста чи регіону за допомоги окремої громадської організації у якості генерального виконавця є неефективним.

6.2 Ефективна організація робіт з напрямку мала б передбачати такі риси:

6.2.1 Персональна відповідальність заступника першої особи у якості керівника напрямку (секретар ради - е-д, заступник голови - е-у?).

6.2.2 Планування і контроль поточної діяльності з реалізації заходів напрямку на основі регіональної програми розвитку в рамках наявного законодавства.

6.2.3 Закріплення відповідальності за виконання робіт на окремих напрямках за керівниками депутатських комісій і підрозділів виконкомів.

6.2.4 Включення вимог щодо персонального використання засобів е-у+е-д депутатами до регламентів рад.

6.2.5 Залучення місцевих партійних і громадських організацій, окремих фахівців до участі в роботах напрямку.

6.2.6 Вичерпна інформаційна підтримка як програми в цілому, так і кожного її напрямку в депутатських комісіях і підрозділах виконкому (сайт+форум як мінімум).

Отже, дискусію розпочато?






1 коментар:

  1. Велика робота. Дуже корисні висновки. Депутатам -бізнесменам, це мабуть, не дуже цікаво. Але цікаво додати в Программу розвитку інформаційної мережі СПУ.

    ВідповістиВидалити