четвер, 5 січня 2017 р.

Електронна демократія

... стає все більш популярною. В нашому інформаційному просторі є вже три (мабуть і більше?) відповідних форуми. Ось вони:

E-Democracy in Ukraine

Електронна демократія в Україні

Лабораторія Електронної демократії (вона презентує у Фейсбуці Подільську Агенцію Регіонального Розвитку).

Це добре чи погано? Давайте про це подумаємо разом.

Як йдеться про виконання якоїсь великої спільної роботи, то мати три, п'ять чи й десять форумів, де спілкуються члени якихось робочих груп, активісти громадських організацій, державні і комунальні службовці - це добре. Бо як ту роботу хочуть зробити все нові і нові загони працівників, то тим скоріше ми побачимо результат. Але ж потрібна якась координація? Чи спеціалізація. А може це те й саме: координувати можна тільки те, що якось розподілено по напрямках чи проектах.

А як йдеться про поділ обмеженого ресурсу (ну може грантового, може державного), то тоді невизначеність у напрямках роботи, толокнеча нічого доброго нікому не обіцяє. Знов постає питання координації.

В цілому, мабуть, це традиційне питання про те, як сумістити державні чи комунальні програми розвитку з рухами активістів, західних спонсорів, а може й власних підприємців, що можуть взяти участь в процесі. Але це взагалі, а в нас же конкретний випадок і конкретні модератори, що несуть відповідальність за свої форуми, думають про їх розвиток.

То чи потрібна (можлива?) координація для форумів з е-демократії? Мій інтерес тут зрозумілий: чудова можливість на практиці побачити значення концепції форуму, повчитись у колег, осмислити власний досвід.

А ще ж і є електронне врядування... Ні, то не демократія, то зовсім, зовсім інший напрямок.



1 коментар: